ירושה לבן מאישה שנואה

טו כִּי תִהְיֶיןָ לְאִישׁ שְׁתֵּי נָשִׁים הָאַחַת אֲהוּבָה וְהָאַחַת שְׂנוּאָה וְיָלְדוּ לוֹ בָנִים הָאֲהוּבָה וְהַשְּׂנוּאָה וְהָיָה הַבֵּן הַבְּכוֹר לַשְּׂנִיאָה. טז וְהָיָה בְּיוֹם הַנְחִילוֹ אֶת בָּנָיו אֵת אֲשֶׁר יִהְיֶה לוֹ לֹא יוּכַל לְבַכֵּר אֶת בֶּן הָאֲהוּבָה עַל פְּנֵי בֶן הַשְּׂנוּאָה הַבְּכֹר. יז כִּי אֶת הַבְּכֹר בֶּן הַשְּׂנוּאָה יַכִּיר לָתֶת לוֹ פִּי שְׁנַיִם בְּכֹל אֲשֶׁר יִמָּצֵא לוֹ כִּי הוּא רֵאשִׁית אֹנוֹ לוֹ מִשְׁפַּט הַבְּכֹרָה.

ב”ה

מיקום: דברים כ”א חלק שלישי

נושא: דין ירושה

סיכום:

אדם שיש לו שתי נשים. אחת אהובה עליו ואחת שנואה עליו ושתיהן הולידו לו ילדים. ביום שיצטרך לחלק ירושה ונחלה לבניו החלוקה של הירושה צריכה להיות כך שהבן הראשון שנולד לו יקבל כפול בירושה. כך שאם בן השנואה נולד ראשון עדיין הוא יקבל את החלק המוכפל ואילו בן האהובה חלק רגיל. הוא לא יוכל להעדיף את בן האהובה על בן השנואה בעניין חלוקת הירושה. לא בעניין נחלה [שטח אדמה] ולא בכל רכוש אחר שיש לאב. מכיוון שהוא הבן הראשון שנולד לו.

מבנה :

פסוק ט”ו: תיאור האירוע 

פסוק ט”ז: החוק 

פסוק י”ז: הנימוק לחוק

תיאור האירוע: 

אדם שיש לו שתי נשים את האחת אוהב ואת השנייה שונא  ושתיהן הביאו לו בנים מן הסתם הוא ירצה לפרגן יותר לבן של האישה האהובה ולהביא לו יותר מלבן השנואה.

החוק: החוק בתורה בא לעשות סדר. האב צריך לחלק את הירושה בין כולם באופן שווה אבל לבנו הבכור שהוא הראשון שנולד לו הוא צריך לתת פי שניים. כך שאם יש לו רק שני בנים אחד מכל אם הוא צריך לחלק את נכסיו ל3 ולבן הבכור גם אם הוא מהאישה השנואה הוא צריך לתת פי 2 בירושה ולבן השני לתת את החלק האחר. [פסוק ט”ו-ט”ז]

הנימוק לחוק זה: התורה מדגישה את חשיבות הבן הבכור ואת מעמדו. הוא הבן הראשון שנולד לו ולכן הוא צריך לקבל יותר על פי החוק.  [פסוק י”ז]

יש להדגיש שהאירוע מדבר על מצב ששתי הנשים נשואות לבעל ונמצאות אתו עם ילדיהן

בתקופת העבר [חוקי חמורבי] כל עוד הבעל לקח אחריות על האם ועל הבן והשאיר אותם בבית הוא מחויב להוריש לילדיה נכסים אלא אם כן היא לא בביתו. 

חוק זה מסביר את הרצון של שרה לגרש את בן אברהם מהשפחה ישמעאל. ואת הנימוק שלה “כי לא יירש עם בני עם יצחק”. כיוון שאם היה נשאר והיה מוכיח שהוא גדל כבן בבית אברהם היה יכול לדרוש את ירושת אברהם. 

כל הזכויות שמורות לתנך בקליק לבגרות C.

קשיים ופירושים:

קושי:

מהי הסיבה שנסמכה פרשת יפת תואר לפרשת ירושה ובן סורר ומורה? [מהי הסיבה שהפרשות האלה נכתבו זו ליד זו]

פירוש:

בכור שור: “האחת שנואה – אם נשאה (ראה לעיל יא) , סופה להיות שנואה ואם ילדה סופו להיות בן סורר ומורה ואם חס עליו סופו להיות נידון ולהיות נסקל ונתלה במעשיו המקולקליןולכך סמכו זו לזו (

הסבר פירוש: בכור שור מפרש שהסיבה שהפרשות סמוכות זו לזו כדי ללמד שאם לאחר כל הפעולות שהיו נשא בכל אופן את האישה יפת התואר הגויה [שהתגיירה] שידע שבסופו של דבר היא תהיה עליו שנואה ובהמשך הבן שיהיה לו ממנה יהיה בן סורר ומורה שלא מקשיב להוריו ומזלזל בהם. 

קושי:

באיזה זמן מדובר?

פירוש:

והיה ביום הנחילו את בניו את אשר יהיה לו – רוצה לומרכאשר ינחיל את בניו כל קנייניו.

הסבר פירוש:

בזמן שהאדם יחליט לחלק את נכסיו בירושה ואין זה משנה אם הוא בריא או לא ואם זה הרבה לפני מותו או לא. הבן הבכור צריך לקבל פי 2 בירושה. 

קושי:

כיצד מחלק את נכסיו?

פירוש:

בכור שור: “לא יוכל לבכר את בן האהובה על פני בן השנואה – הזהיר בזה שלא יתן דין הבכורה לבן האהובה ויסיר מבן השנואה. ולפי שלא למדנו מזה עדיין שלא יוכל להסיר מהבכור בן השנואה ובן האהובה יחד הוצרך לומר אחר זה שיחוייב לו להכיר את הבכור בן השנואה לתת לו פי שנים בכל אשר ימצא לו רוצה לומר שבכל מה שזכה בו האב ביום ההנחלה והוא ברשותו יהיה לבכור כפל מה שיגיע לכל אחד מבניו הנשאריםוזה שאם היו שלשה בנים עושים מנכסי האב ארבעה חלקיםהשנים – לבכור“.

הסבר פירוש: 

בכל זמן שעושה את החלוקה היא צריכה להיות בצורה שהבן הבכור לו יקבל פי שניים משאר בניו. לכן אם יש לו 3 בנים מחלק את נכסיו ל4 ונותן לבכור שני חלקים וכל השאר מקבלים חלק אחד. 

כל הזכויות שמורות תנך בקליק לבגרות C.

שאלות בגרות:

  1. קראו דברים פרק כ”א ואת פירושו של בכור שור וכתבו מדוע נסמכו הפרשות אחת לשנייה?

    בכור שור: “האחת שנואה – אם נשאה (ראה לעיל יא) , סופה להיות שנואה ואם ילדה סופו להיות בן סורר ומורה ואם חס עליו סופו להיות נידון ולהיות נסקל ונתלה במעשיו המקולקליןולכך סמכו זו לזו (“.

  2. קראו שמות פרק כ”א פסוקים ט”ו-י”ז וכתבו מהו האירוע המדובר ומהו הדין במקרה המתואר.

  3. קראו דברים פרק כ”א פסוקים ט”ו-י”ז ובראשית פרק כ”א. מהי הסיבה לדעתך ששרה דורשת שישמעאל יעזוב את המקום? האם היא צודקת בדרישתה על פי דברים פרק כ”א?

  4. קרא דברים כ”א פסוקים ט”ו- י”ז וכתבו מהו האירוע וכיצד יש להתנהל על פי חוקי התורה במצב המתואר?

  5. קראו דברים כ”א פסוקים ט”ו- י”ז ובראשית פרק כ”א. האם בקשת שרי מאברהם היא תואמת את החוק או לא תואמת את החוק? נמק דעתך. 

Scroll to Top
התחברות
שכחתי סיסמה
הכנס את שם המשתמש שלך ואנו נשלח לך הוראות לאיפוס הסיסמה