ברכה לשנה טובה ומתוקה
- תשרי
- פרק שנה טובה ומתוקה
- העשרה בתנ"ך / תרבות ישראל
ב”ה
שנה טובה ומתוקה!
מדוע ראש השנה מתקיים דווקא בא’ בתשרי?
אנחנו עוד כמה שעות בראש השנה. מתקרבים ליום הגדול.
על פי המסורת יום כ”ה באלול הוא יום תחילת בריאת העולם מכאן שהיום השישי לבריאת העולם הוא היום שנברא בו האדם הראשון והוא א’ בתשרי.
והשאלה הנשאלת היא: מדוע נקבע יום זה לראש השנה? מדוע לא נקבעו יום יציאת מצרים או מתן תורה כימים שמתחילים איתם את השנה?
לשם כך צריך להבין את משמעות היום הגדול: יום ראש השנה הוא היום שבו כל בני האנושות נשפטים על מעשיהם אם טובים ואם רעים. נפסק לכל אחד מבני האנושות מה יקרה איתו.
האם יהיה בריא או חולה? עשיר או עני? וכל מדינה ומדינה נשפטת ביום זה מה יקרה איתה.
מכאן ניתן להבין מדוע דווקא יום זה נבחר ולא אחר.
כל המועדים האחרים שהזכרנו שייכים לאירועים היסטוריים שחוו עם ישראל ואילו יום בריאת האדם שייך לאנושות כיוון שמהאדם הראשון בסופו של דבר נוצרה האנושות כולה.
ומשום כך נבחר יום זה ליום המשפט בו ייתן האדם דין וחשבון על מעשיו. האם השתמש בכל הבריאה שנוצרה עבורו להיטיב או להרע? האם הבין שכל הבריאה נוצרה עבורו כדי שיתקדם ויקדם את העולם כולו בכליו וכישוריו? האם הוא מבין את עוצמתו ועוצמת כוחו? כיצד השתמש בכל הכלים שניתנו לו?
שנה טובה ומתוקה
רבי מנחם מנדל שניאורסון אומר שלמרות או בגלל עוצמת היום הגדול יש עניין גדול לברך אחד את השני ביום זה בברכות טובות. והוא מוסיף שיש לברך לא רק שנה טובה אלא שנה טובה ומתוקה. ומדוע?
כפי שאנו יודעים מקריאת פרק א’ בבראשית, אלוהים בורא את העולם ובסיום כל פעולה שנעשתה נאמר “כי טוב” מכך ניתן להבין שאלוהים ברא את העולם בצורה מחושבת, מסודרת ובמטרה להיטיב עם ברואיו ולא כעונש או כתוצאה מתסכול, נקמה או כעס כמו במיתוס הבבלי לדוגמא.(אנומה אליש). אם כך, ברור לנו שכל דבר שיקרה לנו השנה יהיה טוב ובמטרה להיטיב, לפי פירוש זה, אנו לא צריכים לברך אף אחד בשנה טובה כי ברור שהיא תהיה טובה.
התשובה לכך היא, שהשנה אכן תהיה טובה אך האם נרגיש את הטוב שבה?
הרי כולנו חווים בחיים קשיים ואין ספק שבאותם רגעים לא נהנינו ושמחנו בחוויה. אך אם נסתכל לעומק נוכל לראות שהקשיים הפכו אותנו למי שאנחנו היום. טובים, איכותיים, מוצלחים, חכמים או רגישים יותר לזולת וכך מתאימים יותר לתפקיד חיינו. כך שגם הקשיים שעברנו נועדו להיטיב. אבל אין ספק שהיינו מוותרים עליהם בשמחה ומקווים ללמוד ולהתעצם בלי כאבי גדילה אלה.
מסביר רבי מנחם מנדל שניאורסון: שנה טובה היא חייבת להיות אך אני מקפיד לברך שנה טובה ומתוקה, מכיוון שמתיקות זה משהו שחווים בחושים, אני מקפיד לאחל לאנשים שגם יחוו את הטוב הזה ושירגישו שהכל טוב ומתוק, שלא יצטרכו רק להאמין שהכל לטובה, אלא שירגישו ממש בחושים, כמו שטועמים משהו מתוק ומייד מרגישים זאת.
אני מאחלת לכולנו לקראת השנה החדשה שתהיה זו שנה של בריאות נפש וגוף, הצלחה וסיפוק רוחני וגשמי בעשייה, אהבה, אחדות, שלום, שנה של בטחון כלכלי וצבאי ואריכות ימים ושנים. בעיקר שתהיה: “שנה טובה ומתוקה”.
מיטל נויה חג’ג