ספר עזרא פרק ג’

https://drive.google.com/file/d/1bbBk6WlgR5RZ-tfxryvw87RD0k8gQEfv

א וַיִּגַּע הַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל בֶּעָרִים וַיֵּאָסְפוּ הָעָם כְּאִישׁ אֶחָד אֶל יְרוּשָׁלָ‍ִם.    ב וַיָּקָם יֵשׁוּעַ בֶּן יוֹצָדָק וְאֶחָיו הַכֹּהֲנִים וּזְרֻבָּבֶל בֶּן שְׁאַלְתִּיאֵל וְאֶחָיו וַיִּבְנוּ אֶת מִזְבַּח אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל לְהַעֲלוֹת עָלָיו עֹלוֹת כַּכָּתוּב בְּתוֹרַת מֹשֶׁה אִישׁ הָאֱלֹהִים. ג וַיָּכִינוּ הַמִּזְבֵּחַ עַל מְכוֹנֹתָיו כִּי בְּאֵימָה עֲלֵיהֶם מֵעַמֵּי הָאֲרָצוֹת ויעל [וַיַּעֲלוּ] עָלָיו עֹלוֹת לַיהוָה עֹלוֹת לַבֹּקֶר וְלָעָרֶב. ד וַיַּעֲשׂוּ אֶת חַג הַסֻּכּוֹת כַּכָּתוּב וְעֹלַת יוֹם בְּיוֹם בְּמִסְפָּר כְּמִשְׁפַּט דְּבַר יוֹם בְּיוֹמוֹ. ה וְאַחֲרֵיכֵן עֹלַת תָּמִיד וְלֶחֳדָשִׁים וּלְכָל מוֹעֲדֵי יְהוָה הַמְקֻדָּשִׁים וּלְכֹל מִתְנַדֵּב נְדָבָה לַיהוָה. ו מִיּוֹם אֶחָד לַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי הֵחֵלּוּ לְהַעֲלוֹת עֹלוֹת לַיהוָה וְהֵיכַל יְהוָה לֹא יֻסָּד. ז וַיִּתְּנוּ כֶסֶף לַחֹצְבִים וְלֶחָרָשִׁים וּמַאֲכָל וּמִשְׁתֶּה וָשֶׁמֶן לַצִּדֹנִים וְלַצֹּרִים לְהָבִיא עֲצֵי אֲרָזִים מִן הַלְּבָנוֹן אֶל יָם יָפוֹא כְּרִשְׁיוֹן כּוֹרֶשׁ מֶלֶךְ פָּרַס עֲלֵיהֶם.

ח וּבַשָּׁנָה הַשֵּׁנִית לְבוֹאָם אֶל בֵּית הָאֱלֹהִים לִירוּשָׁלַ‍ִם בַּחֹדֶשׁ הַשֵּׁנִי הֵחֵלּוּ זְרֻבָּבֶל בֶּן שְׁאַלְתִּיאֵל וְיֵשׁוּעַ בֶּן יוֹצָדָק וּשְׁאָר אֲחֵיהֶם הַכֹּהֲנִים וְהַלְוִיִּם וְכָל הַבָּאִים מֵהַשְּׁבִי יְרוּשָׁלַ‍ִם וַיַּעֲמִידוּ אֶת הַלְוִיִּם מִבֶּן עֶשְׂרִים שָׁנָה וָמַעְלָה לְנַצֵּחַ עַל מְלֶאכֶת בֵּית יְהוָה.

ט וַיַּעֲמֹד יֵשׁוּעַ בָּנָיו וְאֶחָיו קַדְמִיאֵל וּבָנָיו בְּנֵי יְהוּדָה כְּאֶחָד לְנַצֵּחַ עַל עֹשֵׂה הַמְּלָאכָה בְּבֵית הָאֱלֹהִים בְּנֵי חֵנָדָד בְּנֵיהֶם וַאֲחֵיהֶם הַלְוִיִּם.    י וְיִסְּדוּ הַבֹּנִים אֶת הֵיכַל יְהוָה וַיַּעֲמִידוּ הַכֹּהֲנִים מְלֻבָּשִׁים בַּחֲצֹצְרוֹת וְהַלְוִיִּם בְּנֵי אָסָף בַּמְצִלְתַּיִם לְהַלֵּל אֶת יְהוָה עַל יְדֵי דָּוִיד מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל. יא וַיַּעֲנוּ בְּהַלֵּל וּבְהוֹדֹת לַיהוָה כִּי טוֹב כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ עַל יִשְׂרָאֵל וְכָל הָעָם הֵרִיעוּ תְרוּעָה גְדוֹלָה בְהַלֵּל לַיהוָה עַל הוּסַד בֵּית יְהוָה.    יב וְרַבִּים מֵהַכֹּהֲנִים וְהַלְוִיִּם וְרָאשֵׁי הָאָבוֹת הַזְּקֵנִים אֲשֶׁר רָאוּ אֶת הַבַּיִת הָרִאשׁוֹן בְּיָסְדוֹ זֶה הַבַּיִת בְּעֵינֵיהֶם בֹּכִים בְּקוֹל גָּדוֹל וְרַבִּים בִּתְרוּעָה בְשִׂמְחָה לְהָרִים קוֹל. יג וְאֵין הָעָם מַכִּירִים קוֹל תְּרוּעַת הַשִּׂמְחָה לְקוֹל בְּכִי הָעָם כִּי הָעָם מְרִיעִים תְּרוּעָה גְדוֹלָה וְהַקּוֹל נִשְׁמַע עַד לְמֵרָחוֹק.

ב”ה

תקציר הפרק

החודש השביעי (תשרי) מגיע  ואיתו חג הסוכות שבו יש מצוות עלייה לרגל למקום אשר יבחר ה’ ובני ישראל שמפוזרים בערים מגיעים לירושלים. יהושע בן יהוצדק הכהן הגדול והכהנים שאיתו וזרבבל בן שאלתיאל מנהיג העם ואחיו מכינים את המזבח ומקימים אותו על יסודות המזבח הישן בתחושת פחד מהעמים מסביבם. (כנראה חששו להתנגדות מהעמים סביבם). הם מתחילים לעלות עולות על המזבח לה’ וקורבנות שונים לפי החוקים הכתובים בספר התורה. העם מביאים  מנדבת ידיהם,

את הקורבנות מתחילים לעלות במקום מא’ בתשרי (ראש השנה) על אף שבית המקדש עוד לא נבנה.

בהמשך נעשות פעולות להכנת בניין בית המקדש:

  1. נותנים כסף לחוצבים ולחרשים
  2. נותנים אוכל ושתיה ושמן לצדונים ולצורים שיביאו עצי ארזים מלבנון ליפו דרך הים. (על פי הרישיון שאישר כורש)

בשנה השנייה בחודש השני (אייר) זרבבל בן שאלתיאל ויוצדק ושאר הכהנים והלויים וכל הגולים שבאו משבי בבל לירושלים אוספים את כל הלוים שגילם מעל 20 שנה שיהיו אחראים ויעסקו במלאכת בית ה’.

הבונים מייסדים את בית ה’ והכהנים והלויים עומדים עם כלי נגינה. חצוצרות ומצילתיים ומהללים את שם ה’ ואת דוד מלך ישראל בעבר. בשמחה ובהודיה ובתרועות וקול גדול לה’ על תחילת בניין יסודות בית המקדש השני. מצד שני רבים מהעם שראו את בית המקדש הראשון בתפארתו בוכים בכי גדול על הבית שנחרב. מרוב הקול הגדול והצהלות שנשמעות לא מצליחים להבחין מי בוכה ומי שמח.

הפרק מתחלק לשלושה נושאים:

א’- ו: העולים נאספים בירושלים בחודש תשרי שם הכוהן הגדול ואחיו והמושל ואחיו מכינים את המזבח החדש על יסודות הישן ומתחילים להקריב עולות לה’ ולחגוג את חג הסוכות.

ז’: העם מביאים כסף, מאכל, משתה ושמן כתשלום לבעלי המלאכה כדי להתחיל ולעסוק בבניה. להביא עצים מלבנון ולנהל את תהליך הבניה.

ח’-י”ג: הגולים וראשי העם חוגגים את הנחת אבני היסוד לבניית בית המקדש השני בקולות של שמחה והודיה לה’ מלווים בנגינה ושירה במקביל יש רבים שבוכים כי נזכרים בבית המקדש הראשון בתפארתו וכואבים על חורבן הבית.

ביאור מילים:

חודש השביעי = חודש תשרי

מכונותיו = יסודותיו

באימה = בפחד

עולות = קורבנות שנשרפים כליל לה’

מתנדב נדבה = כל אדם הביא מרצונו מתנה כשהגיע לירושלים לה’

חוצב = איש מלאכה העוסק בחפירה במקום קשה

חרש = בעל מלאכה

צידונים = אנשי מלאכה מצידון

צורים = אנשי מלאכה מצור

שלושת הרגלים:

סוכות, פסח ושבועות. חגים שבהם יש מצווה לעלות לירושלים ולהביא איתם משהו מנדבת לבם לבית ה’.

בפרק מסופר על חג הסוכות שנעשות בו פעולות ברוח ספרי התורה: [דברים ט”ו פסוקים ט”-י”ז, ויקרא]

  1. עלייה לרגל למקום אשר יבחר ה’ (ירושלים)
  2. להביא מנדבת לבנו מתנה לה’
  3. הקרבת עולות וקורבנות

המועדים המוזכרים בפרק:

 אחד לחדש השביעי= ראש השנה שחל בא’ בתשרי

חג הסוכות שחל באמצע חודש שביעי (תשרי)

קושי שמופיע בפרק: בעזרא א’ רשום שששבצר היה המושל של העם שכורש מינה ופה אנו רואים אדם אחר בשם זרבבל. מיהו זרבבל?

תשובות:

  1. ששבצר הוא זרבבל (אותו אדם עם שני שמות)
  2. ששבצר מת זמן קצר לאחר המינוי שלו ושבי ציון מינו את זרבבל משבט יהודה במקומו.

קריא וכתיב כאשר יש שתי אפשרויות שרשומות בנוסחים קדומים ולא יודעים מהו הנוסח המקורי רושמים את שתי המילים. אחת בקרי (שקוראים את המילה בקול כשקוראים את הפרק) והשנייה מופיעה בתוך הפרק ונכתבת אך לא נקראת.

ויעל = כתיב

ויעלו =קרי

סוגים של קורבנות המופיעים בפרק:

  1. עולת תמיד = קורבנות שנשרפים כליל לה’ ומוקרבים בכל יום ולכן נקראים עולת התמיד.
  2. חדשים = קורבנות שמוקרבים בראש חודש [מוסף מועד]
  3. מועדי ה’ המקודשים = קורבנות המוקרבים בשבתות ובימי המועדים של העם. (מוסף מועד, מוסף שבת)
  4. נדבה לה’= קורבנות של העם שניתנים כל אחד מרצונו ועל פי יכולתו.

רלוונטיות ומוסר השכל:

  1. חריצות למרות שהעם רואים את החורבן של הארץ ובית המקדש הם מתחילים בעשייה מייד.
  2. שתי נקודות מבט לחיים. בכל מקרה ניתן לבחור מה לראות. את הטוב והיפה ואת ההווה והעתיד החדש המצפה לעם ולשמוח בו או לבכות על העבר ועל מה שהיה או יכול היה להיות. כל אדם צריך לבחור מהי זווית הראיה שלו לחיים ועל מה הוא בוחר להסתכל. בפרק רואים את העם חלקם שמחים על ישועת ה’ ועל התקווה לעתיד וחלקם בוכים ועצובים כי נזכרים בעבר ובמה שהפסידו.
  3. בפרק ניתן לראות שיש התייחסות לדוד המלך שהשאיר שירים אחריו ושרו אותם.
    בנוסף, יש התייחסות לנגינה ושירה לרות שהעם רק בתחילת הבנייה ועוד עבודה רבה לפניהם, מנהיגי העם מבינים שכמו שעוסקים בבנייה ובחומר יש לדאוג גם לנפש האדם שמתוכה מגיעים הכוחות להתרומם, להמשיך ולבנות.

כל הזכויות שמורות לתנ”ך בקליק C.

  1. קרא ספר דברים פרק ט”ו פסוקים ט’-י”ז וכתוב שתי פעולות שהעם עושה שמופיעות בציווים בספר דברים. בסס תשובותיך על הכתוב.
  2. קרא עזרא ג’ [א’-ט’] וחגי א’
  • מצא שתי נקודות דמיון בין הפרקים
  • מצא שתי נקודות שוני בין הפרקים
  • על פי מה שקראת תאר את התהליך שעבר על העם עד בניית בית המקדש השני.
  1. קרא עזרא ג’ פסוקים ח’ -י”ג. בפסוקים אלה מתוארים רגשות שונים ומנוגדים שיש בעם. מה הם הרגשות המנוגדים ומה גרם להתפרצות כל רגש? בסס דבריך על הכתוב.
  2. קרא עזרא ג’ פסוקים א’-ז’ וכתוב שלושה סוגי קורבנות המופיעים בפרק. בסס דבריך על הכתוב.
Scroll to Top
התחברות
שכחתי סיסמה
הכנס את שם המשתמש שלך ואנו נשלח לך הוראות לאיפוס הסיסמה