מלכים א פרק יז
- מלכים א
- פרק יז
- סיפורי אליהו
א וַיֹּאמֶר אֵלִיָּהוּ הַתִּשְׁבִּי מִתֹּשָׁבֵי גִלְעָד אֶל אַחְאָב חַי יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר עָמַדְתִּי לְפָנָיו אִם יִהְיֶה הַשָּׁנִים הָאֵלֶּה טַל וּמָטָר כִּי אִם לְפִי דְבָרִי. ב וַיְהִי דְבַר יְהוָה אֵלָיו לֵאמֹר. ג לֵךְ מִזֶּה וּפָנִיתָ לְּךָ קֵדְמָה וְנִסְתַּרְתָּ בְּנַחַל כְּרִית אֲשֶׁר עַל פְּנֵי הַיַּרְדֵּן. ד וְהָיָה מֵהַנַּחַל תִּשְׁתֶּה וְאֶת הָעֹרְבִים צִוִּיתִי לְכַלְכֶּלְךָ שָׁם. ה וַיֵּלֶךְ וַיַּעַשׂ כִּדְבַר יְהוָה וַיֵּלֶךְ וַיֵּשֶׁב בְּנַחַל כְּרִית אֲשֶׁר עַל פְּנֵי הַיַּרְדֵּן. ו וְהָעֹרְבִים מְבִיאִים לוֹ לֶחֶם וּבָשָׂר בַּבֹּקֶר וְלֶחֶם וּבָשָׂר בָּעָרֶב וּמִן הַנַּחַל יִשְׁתֶּה. ז וַיְהִי מִקֵּץ יָמִים וַיִּיבַשׁ הַנָּחַל כִּי לֹא הָיָה גֶשֶׁם בָּאָרֶץ. ח וַיְהִי דְבַר יְהוָה אֵלָיו לֵאמֹר. ט קוּם לֵךְ צָרְפַתָה אֲשֶׁר לְצִידוֹן וְיָשַׁבְתָּ שָׁם הִנֵּה צִוִּיתִי שָׁם אִשָּׁה אַלְמָנָה לְכַלְכְּלֶךָ. י וַיָּקָם וַיֵּלֶךְ צָרְפַתָה וַיָּבֹא אֶל פֶּתַח הָעִיר וְהִנֵּה שָׁם אִשָּׁה אַלְמָנָה מְקֹשֶׁשֶׁת עֵצִים וַיִּקְרָא אֵלֶיהָ וַיֹּאמַר קְחִי נָא לִי מְעַט מַיִם בַּכְּלִי וְאֶשְׁתֶּה. יא וַתֵּלֶךְ לָקַחַת וַיִּקְרָא אֵלֶיהָ וַיֹּאמַר לִקְחִי נָא לִי פַּת לֶחֶם בְּיָדֵךְ. יב וַתֹּאמֶר חַי יְהוָה אֱלֹהֶיךָ אִם יֶשׁ לִי מָעוֹג כִּי אִם מְלֹא כַף קֶמַח בַּכַּד וּמְעַט שֶׁמֶן בַּצַּפָּחַת וְהִנְנִי מְקֹשֶׁשֶׁת שְׁנַיִם עֵצִים וּבָאתִי וַעֲשִׂיתִיהוּ לִי וְלִבְנִי וַאֲכַלְנֻהוּ וָמָתְנוּ. יג וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ אֵלִיָּהוּ אַל תִּירְאִי בֹּאִי עֲשִׂי כִדְבָרֵךְ אַךְ עֲשִׂי לִי מִשָּׁם עֻגָה קְטַנָּה בָרִאשֹׁנָה וְהוֹצֵאתְ לִי וְלָךְ וְלִבְנֵךְ תַּעֲשִׂי בָּאַחֲרֹנָה. יד כִּי כֹה אָמַר יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל כַּד הַקֶּמַח לֹא תִכְלָה וְצַפַּחַת הַשֶּׁמֶן לֹא תֶחְסָר עַד יוֹם תתן [תֵּת] יְהוָה גֶּשֶׁם עַל פְּנֵי הָאֲדָמָה. טו וַתֵּלֶךְ וַתַּעֲשֶׂה כִּדְבַר אֵלִיָּהוּ וַתֹּאכַל הוא והיא [הִיא וָהוּא] וּבֵיתָהּ יָמִים. טז כַּד הַקֶּמַח לֹא כָלָתָה וְצַפַּחַת הַשֶּׁמֶן לֹא חָסֵר כִּדְבַר יְהוָה אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּיַד אֵלִיָּהוּ.
יז וַיְהִי אַחַר הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה חָלָה בֶּן הָאִשָּׁה בַּעֲלַת הַבָּיִת וַיְהִי חָלְיוֹ חָזָק מְאֹד עַד אֲשֶׁר לֹא נוֹתְרָה בּוֹ נְשָׁמָה. יח וַתֹּאמֶר אֶל אֵלִיָּהוּ מַה לִּי וָלָךְ אִישׁ הָאֱלֹהִים בָּאתָ אֵלַי לְהַזְכִּיר אֶת עֲוֺנִי וּלְהָמִית אֶת בְּנִי. יט וַיֹּאמֶר אֵלֶיהָ תְּנִי לִי אֶת בְּנֵךְ וַיִּקָּחֵהוּ מֵחֵיקָהּ וַיַּעֲלֵהוּ אֶל הָעֲלִיָּה אֲשֶׁר הוּא יֹשֵׁב שָׁם וַיַּשְׁכִּבֵהוּ עַל מִטָּתוֹ. כ וַיִּקְרָא אֶל יְהוָה וַיֹּאמַר יְהוָה אֱלֹהָי הֲגַם עַל הָאַלְמָנָה אֲשֶׁר אֲנִי מִתְגּוֹרֵר עִמָּהּ הֲרֵעוֹתָ לְהָמִית אֶת בְּנָהּ. כא וַיִּתְמֹדֵד עַל הַיֶּלֶד שָׁלֹשׁ פְּעָמִים וַיִּקְרָא אֶל יְהוָה וַיֹּאמַר יְהוָה אֱלֹהָי תָּשָׁב נָא נֶפֶשׁ הַיֶּלֶד הַזֶּה עַל קִרְבּוֹ. כב וַיִּשְׁמַע יְהוָה בְּקוֹל אֵלִיָּהוּ וַתָּשָׁב נֶפֶשׁ הַיֶּלֶד עַל קִרְבּוֹ וַיֶּחִי. כג וַיִּקַּח אֵלִיָּהוּ אֶת הַיֶּלֶד וַיֹּרִדֵהוּ מִן הָעֲלִיָּה הַבַּיְתָה וַיִּתְּנֵהוּ לְאִמּוֹ וַיֹּאמֶר אֵלִיָּהוּ רְאִי חַי בְּנֵךְ. כד וַתֹּאמֶר הָאִשָּׁה אֶל אֵלִיָּהוּ עַתָּה זֶה יָדַעְתִּי כִּי אִישׁ אֱלֹהִים אָתָּה וּדְבַר יְהוָה בְּפִיךָ אֱמֶת.
ב”ה
מיקום : מלכים א’ פרק י”ז
נושא: סיפורי אליהו- אליהו
הקדמה–
אליהו הנביא מוכיח את אחאב מלך ישראל על מעשיו הרעים ועל כך שהוא מחטיא את ישראל בעבודה זרה. אחאב שבטוח במעשיו ובכוחו מתרברב בפני אליהו בכך שאלוהי ישראל לא קיים וההוכחה לכך היא שאין שום שינוי בארץ והרי כתוב בספר דברים שבמידה והעם לא ילכו בדרכי האל לא ירד מטר.
סיכום הפרק:
אליהו התשבי (הנביא) [כפי הנראה נקרא כך כיוון שמוצאו היה מהעיר תשוב שבגלעד] כועס על דברי אחאב ועל כך שהוא לא מעריך את רחמנותו של האל על בריותיו ולכן אליהו הנביא אומר שמעכשיו לא ירד גשם עד שהוא, אליהו יאמר לו לרדת. מאותו הרגע מפסיקים גשמים לרדת ואחאב מנסה לתפוס את אליהו כדי לבטל את הגזרה שגזר. ה’ מצווה על אליהו להתחבא בנחל כרית שם הוא יסתתר מאחאב ואנשיו. הוא מעדכן אותו שבזמן שיהיה שם הוא ישתה ממי הנחל ויאכל מהאוכל שהאל יצווה על העורבים לתת לו בבוקר ובערב. אליהו מקשיב לדברי האל ובורח לנחל כרית. שם הוא מסתתר, שותה ממי הנחל ואוכל ממה שהעורבים מביאים לו בבוקר ובערב.
עובר זמן ומכיוון שגשם לא יורד הנחל מתייבש ואין לאליהו מה לשתות. האל מעדכן את אליהו שילך לעיר שנקראת צרפת הנמצאת באזור צידון כי שם הוא יזמן לו אישה אלמנה שתכלכל אותו. אליהו הולך צרפתה ובפתח העיר הוא רואה אישה אלמנה [ בעבר, נשים אלמנות היו לבושות בבגדים שסימלו את מעמדן] כשהוא רואה אותה הוא רוצה לבדוק האם זו האישה אליה האל התכוון ולכן שואל אותה אם היא יכולה לתת לו מעט מים לשתות. כשהיא פונה להביא לו מהמים הוא מבקש ממנה שתביא לו עם המים גם פת לחם. כשהיא שומעת את בקשתו השנייה היא עונה לו שאין לה אפשרות להביא לו פת לחם כיוון שנשאר לה רק מעט קמח ומעט שמן וכמות זו מספיקה לשתי מנות לה ולבנה בלבד ולאחר מכן אין לה עוד כך שזו הארוחה האחרונה שלהם לפני מותם. היא מחזקת את דבריה בכך שמסבירה לו שהיא מקוששת רק שני עצים להכנת ארוחה זו. [אין לה צורך ביותר כי אין לה כמות גדולה לאפות]. אליהו ששומע את דבריה אומר לה: בכל אופן תכיני את האוכל ותני לי מהאוכל ולאחר מכן תביאי לך ולבנך ואני נשבע לך בשם האל שלא יפסק הקמח והשמן עד שה’ יביא מטר על פני האדמה. האישה מאמינה לשבועת אליהו ומכינה לו את הלחם ומביאה לו ראשון ולאחר מכן לה ולבנה. ובאמת, הקמח, השמן והמים לא נגמרים והיא מכינה לאורך הזמן מחומרים אלה לאכול לה, לבנה ולאליהו הנביא שמקבל מקום בעליית הגג של ביתה כדי לגור שם.
עובר זמן ובנה היחיד של האלמנה חלה ומת והיא רואה את אליהו ופונה אליו בכעס על כך שההגעה שלו אליה לביתה מזכירה את עוונה ולכן האל העניש אותה ולקח את בנה. [ביחס אליו שהוא איש אלוהים שמדקדק במעשיו היא נראית כחוטאת]. אליהו שומע את דבריה ומבקש ממנה להביא לו את בנה וכשאינה מגיבה הוא הולך ולוקח אותו מחיקה ועולה איתו לעליית הגג, שם הוא מתגורר. כשהוא מגיע לעלייה הוא שם את הבן על מיטתו ופונה לה’ בתלונה. ” גם לאישה שאני מתגורר בביתה עשית רע? [לא מספיק הרע שיש לאליהו בחייו כשהוא נודד ובורח ממקום למקום מנקמת אחאב].
אליהו גוהר על הנער ומתמודד עליו 3 פעמים כפי הנראה ניסה לעשות לו פעולת החייאה אך הנער לא מגיב ואליהו פונה לה’ בתפילה. השב את נשמת הנער לקרבו. האל שומע לתפילת אליהו והנער שב לחיים. אליהו לוקח את הבן ויורד אל ביתה של האלמנה ומבקש ממנה להסתכל ולראות שבנה חי. כשהיא רואה שבנה באמת חי היא מכריזה: עכשיו אני יודעת שאתה איש אלוהים ודבריך אמת.
מבנה הפרק:
פסוק א’: גזרת אליהו על המטר.
פסוקים ב’-ז’: אליהו בנחל כרית
פסוקים ח’- ט”ז: אליהו ונס הקמח והשמן
פסוקים י”ז- כ”ד: אליהו ונס החייאת בן האלמנה.
מילים לביאור:
מעוג-= עוגה
צפחת=צלוחית
מילים נרדפות: מילים שונות בעלות משמעות דומה.
לא תכלה= לא תחסר [פסוק י”ד]
גשם= מטר [פסוקים א’, י”ד]
ניסים בפרק:
-
אליהו גוזר שלא ירד מטר ומאותו הרגע הגשם מפסיק לרדת בארץ.
-
אליהו מסתתר בנחל כרית והעורבים מביאים לו אוכל בבוקר ובערב.
-
אליהו מברך את הקמח, השמן והמים של האלמנה והם לא נגמרים.
-
אליהו מתפלל לאל ומחייה את בנה המת.
כינויים: כינויים בפרק ניתנים כדי להדגיש את היחס בין הדמויות או כדי להדגיש מסר מסוים שרוצים להעביר לנו.
האישה שמכלכלת את אליהו מכונה על פי מעמדה: אלמנה. הסיבה לכך שהאישה לא נקראת בשמה אלא במעמדה היא כדי להדגיש את מצב המעמד הנמוך באותה תקופה כתוצאה מגזרת אליהו על כך שלא ירד גשם בני המעמד הנמוך מתחילים למות מרעב ואליהו מצווה להתגורר אצלה ולא בביתם של אנשים עשירים כדי להדגיש ולהרגיש את החוסר שיש למעמד הנמוך כתוצאה מגזרתו.
אליהו מרגיש את תחושת החוסר כתוצאה מגזרתו:
-
נחל כרית שהוא שתה מהמים הזורמים בו מתייבש והוא צריך לנדוד למקום אחר כדי למצוא מים.
-
אליהו צריך לבקש מאישה אלמנה שתכלכל אותו כשהיא בעצמה נמצאת במצב קשה מאוד מבחינה כלכלית עד כדי סכנת חיים.
קריא וכתיב: כאשר בטקסט עצמו מופיעה מילה בניקוד מסוים ובצד הטקסט המילה מופיעה בשינוי ניקוד או אות. התופעה נקראת קרי וכתיב ויש שיאמרו שהשינוי הוא בעקבות סיבה מסוימת ומבארת פירוש ויש שיאמרו שהסיבה היא בעקבות נסחים שונים שלא ידוע מהו מקור הטקסט ולכן רושמים את שני הנוסחים.
היא והוא/ הוא והיא [פסוק ט”ו]
הוא והיא – כתוב , וקרי היא והוא; וכל זה להעירנו שהיו אוכלים בחבורה אחת יחד ובחבה: פעם הוא ראשון ופעם הוא אחרון , לא לעולם הוא ראשונה כמו שעשה בתחילה
ר’ יוסף כספי מפרש את הקרי והכתיב כיוון שלאחר שעמדה האלמנה במבחן האמונה והביאה לאליהו מהאוכל לפני שהיא ובנה אכלו, כבר לא שינה מי יאכל לפני מי בהמשך הימים שהתגורר אצלה, אלא אכלו ביחד. פעם הוא ראשון ופעם היא ראשונה.
מקומות בפרק:
נחל כרית– נחל באזור הירדן.
צרפתה– עיר הנקראת צרפת שנמצאת ליד צידון.
צידון– נמצאת באזור הצפון [לבנון].
קשיים ופירושים:
קושי:
מה גורם לאליהו הנביא לגזור את גזרת עצירת הגשמים?
פירוש :
רש”י: ויאמר אליהו התשבי – שם עיר ששמה ‘תשוב’. חי יי’ וגו’ – (ראה סנה’ קיג , א): למה סמכו כאן? אלא שהלכו אליהו ואחאב לנחם את חיאל באבלו; אמר אחאב לאליהו: איפשר שקללת התלמיד נתקיימה וקללת משה רבך לא נתקיימה , שאמר “וסרתם ועבדתם אלהים אחרים… וחרה אף יי’ בכם ועצר את השמים” (דב’ יא , טז – יז) , והרי כל ישראל עובדי עבודה זרה , ואין הגשמים נעצרין!? מיד – ויאמר אליהו וגו’.
הסבר פירוש: אליהו הנביא נפגש עם אחאב ובשיחה ביניהם אחאב עוקץ את אליהו בכך שכתוב בספר דברים שכשישראל לא הולכים בדרכי האל לא יורדים גשמים והינה עובדה גשמים יורדים וישראל חוטאים. כתוצאה מכך פסק אליהו מעתה לא ירד מטר.
קושי:
איך יתכן שאליהו הנביא אומר שהמטר לא ירד אלא אם כן הוא יאמר את דברו?
פירוש:
רד”ק: ” כי אם לפי דברי – כתרגומו: “אלהין כדאימר”; כי לא בא המטר לפי דברו , כי האל אמר לו תחלה “לך הראה אל אחאב ואתנה מטר” (מ”א יח , א); אם כן , לפי דברי רוצה לומר: עד שאומר במצות האל.”
הסבר פירוש: אליהו הנביא התכוון בדבריו לומר שלא ירד מטר עד שהאל יצווה להוריד מטר כיוון שנביא אומר רק את דברי האל ולכן כשאמר “לפי דברי” התכוון לפי דברי האל. הוכחה לכך היא שאליהו פרסם את עניין המטר שירד רק לאחר שהאל ציווה לו ללכת לאחאב ולעדכן אותו על ירידת המטר.
קושי:
כיצד יתכן שעורבים הביאו לאליהו אוכל בוקר וערב?
פירוש רד”ק: ואת העורבים צויתי – עורבים ממש , והם העופות השחורים. וטעם צויתי: שמתי בלבם להביא לחם ובשר לך שתי פעמים ביום….ויש מפרשים (ר’ יוסף קמחי עפ”י שרשים: ‘ערב’): העורבים – סוחרים , כמו “עורבי מערבך” (יח’ כז , כז)
הסבר פירוש: רד”ק מביא שני פירושים:
-
עורבים ממש [עופות שחורים]. 2
-
מביא את פירושו ל ר’ יוסף קמחי שהוא: עורבים= הכוונה עוברי אורח , שהם סוחרים שהיו עוברים במקום ומביאים לאליהו לאכול.
פירוש: רלב”ג: “העורבים, והם עופות טמאים, כדי שלא ידעהו אדם שם”.
הסבר פירוש: עורבים ממש. שהיא בעל חיים טמא ולכן כשהיו באזור של אליהו אף אדם לא חשד שאליהו נמצא שם.
ההבדל בין הפרשנים: פירוש אחד הוא פירוש שהוא נס טבעי יותר מאשר הפירוש השני שהוא נס מעל הטבע.
קושי: מהי הסיבה שהאלמנה מאשימה את אליהו בכך שבנה מת?
פירוש: רש”י: “להזכיר את עוני – עד שלא באת אלי , היו שוקלין מעשיי ומעשה עירי , והייתי ראויה לנס; משבאת לכאן לא נחשבתי לכלום , ואין צדקתי נזכרת”.
הסבר פירוש: רש”י מסביר שהאלמנה אומרת לאליהו שביחס אל בני עירה היא נחשבת כצדיקה ולכן לא הייתה נענשת אבל ביחס אליו שהוא צדיק גדול היא נחשבת חוטאת ולכן עוונותיה ברורים יותר והיא נענשת עליהם.
מוסר השכל:
-
לכל מעשה יש השלכות- חטאיו של אחאב גרמו לכך שהוא ועמו יענשו.
-
כדי להצליח יש לשלב פעולה ותפילה – אליהו מנסה לעשות פעולות החייאה לבן האלמנה ומשלב עם פעולות אלה תפילה ונענה.
כל הזכויות שמורות לתנ”ך בקליק C.