בראשית פרק כ”ג
- בראשית
- פרק כ"ג
- קניית מערת המכפלה
א וַיִּהְיוּ חַיֵּי שָׂרָה מֵאָה שָׁנָה וְעֶשְׂרִים שָׁנָה וְשֶׁבַע שָׁנִים שְׁנֵי חַיֵּי שָׂרָה. ב וַתָּמָת שָׂרָה בְּקִרְיַת אַרְבַּע הִוא חֶבְרוֹן בְּאֶרֶץ כְּנָעַן וַיָּבֹא אַבְרָהָם לִסְפֹּד לְשָׂרָה וְלִבְכֹּתָהּ. ג וַיָּקָם אַבְרָהָם מֵעַל פְּנֵי מֵתוֹ וַיְדַבֵּר אֶל בְּנֵי חֵת לֵאמֹר. ד גֵּר וְתוֹשָׁב אָנֹכִי עִמָּכֶם תְּנוּ לִי אֲחֻזַּת קֶבֶר עִמָּכֶם וְאֶקְבְּרָה מֵתִי מִלְּפָנָי. ה וַיַּעֲנוּ בְנֵי חֵת אֶת אַבְרָהָם לֵאמֹר לוֹ. ו שְׁמָעֵנוּ אֲדֹנִי נְשִׂיא אֱלֹהִים אַתָּה בְּתוֹכֵנוּ בְּמִבְחַר קְבָרֵינוּ קְבֹר אֶת מֵתֶךָ אִישׁ מִמֶּנּוּ אֶת קִבְרוֹ לֹא יִכְלֶה מִמְּךָ מִקְּבֹר מֵתֶךָ. ז וַיָּקָם אַבְרָהָם וַיִּשְׁתַּחוּ לְעַם הָאָרֶץ לִבְנֵי חֵת. ח וַיְדַבֵּר אִתָּם לֵאמֹר אִם יֵשׁ אֶת נַפְשְׁכֶם לִקְבֹּר אֶת מֵתִי מִלְּפָנַי שְׁמָעוּנִי וּפִגְעוּ לִי בְּעֶפְרוֹן בֶּן צֹחַר. ט וְיִתֶּן לִי אֶת מְעָרַת הַמַּכְפֵּלָה אֲשֶׁר לוֹ אֲשֶׁר בִּקְצֵה שָׂדֵהוּ בְּכֶסֶף מָלֵא יִתְּנֶנָּה לִי בְּתוֹכְכֶם לַאֲחֻזַּת קָבֶר. י וְעֶפְרוֹן יֹשֵׁב בְּתוֹךְ בְּנֵי חֵת וַיַּעַן עֶפְרוֹן הַחִתִּי אֶת אַבְרָהָם בְּאָזְנֵי בְנֵי חֵת לְכֹל בָּאֵי שַׁעַר עִירוֹ לֵאמֹר. יא לֹא אֲדֹנִי שְׁמָעֵנִי הַשָּׂדֶה נָתַתִּי לָךְ וְהַמְּעָרָה אֲשֶׁר בּוֹ לְךָ נְתַתִּיהָ לְעֵינֵי בְנֵי עַמִּי נְתַתִּיהָ לָּךְ קְבֹר מֵתֶךָ. יב וַיִּשְׁתַּחוּ אַבְרָהָם לִפְנֵי עַם הָאָרֶץ. יג וַיְדַבֵּר אֶל עֶפְרוֹן בְּאָזְנֵי עַם הָאָרֶץ לֵאמֹר אַךְ אִם אַתָּה לוּ שְׁמָעֵנִי נָתַתִּי כֶּסֶף הַשָּׂדֶה קַח מִמֶּנִּי וְאֶקְבְּרָה אֶת מֵתִי שָׁמָּה. יד וַיַּעַן עֶפְרוֹן אֶת אַבְרָהָם לֵאמֹר לוֹ. טו אֲדֹנִי שְׁמָעֵנִי אֶרֶץ אַרְבַּע מֵאֹת שֶׁקֶל כֶּסֶף בֵּינִי וּבֵינְךָ מַה הִוא וְאֶת מֵתְךָ קְבֹר. טז וַיִּשְׁמַע אַבְרָהָם אֶל עֶפְרוֹן וַיִּשְׁקֹל אַבְרָהָם לְעֶפְרֹן אֶת הַכֶּסֶף אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּאָזְנֵי בְנֵי חֵת אַרְבַּע מֵאוֹת שֶׁקֶל כֶּסֶף עֹבֵר לַסֹּחֵר. יז וַיָּקָם שְׂדֵה עֶפְרוֹן אֲשֶׁר בַּמַּכְפֵּלָה אֲשֶׁר לִפְנֵי מַמְרֵא הַשָּׂדֶה וְהַמְּעָרָה אֲשֶׁר בּוֹ וְכָל הָעֵץ אֲשֶׁר בַּשָּׂדֶה אֲשֶׁר בְּכָל גְּבֻלוֹ סָבִיב. יח לְאַבְרָהָם לְמִקְנָה לְעֵינֵי בְנֵי חֵת בְּכֹל בָּאֵי שַׁעַר עִירוֹ. יט וְאַחֲרֵי כֵן קָבַר אַבְרָהָם אֶת שָׂרָה אִשְׁתּוֹ אֶל מְעָרַת שְׂדֵה הַמַּכְפֵּלָה עַל פְּנֵי מַמְרֵא הִוא חֶבְרוֹן בְּאֶרֶץ כְּנָעַן. כ וַיָּקָם הַשָּׂדֶה וְהַמְּעָרָה אֲשֶׁר בּוֹ לְאַבְרָהָם לַאֲחֻזַּת קָבֶר מֵאֵת בְּנֵי חֵת.
בס”ד
סיכום
נושא: קניית מערת המכפלה וקבורת שרה אמנו
מיקום: בראשית כ”ג
ב”ה
תקציר הפרק
אברהם חוזר לביתו לאחר הניסיון העשירי והוא מקבל בשורה שאשתו שרה נפטרה.
שרה בת 127 שנים במותה ואברהם מעוניין לקבור אותה במקום מכובד ופרטי.
כשהוא פונה לאנשי המקום, בקרית ארבע אשר בחברון בבקשה לקנות מקום קבורה, הם מאשרים לו לקבל כל מקום שירצה ואת המובחר שבהם ומתחייבים לו שאף אדם לא יסרב לבקשתו לקבור בשטח שלו מכיוון שהוא אדם מכובד מאוד באזורם. (נשיא אלוקים)
אברהם לא מעוניין במקום ציבורי אלא במקום פרטי ומכובד שיהיה שייך לו. והוא מבקש את האזור של מערת המכפלה, בשטח של עפרון החתי והוא מבקש לקנות אותו בכסף מלא וללא הנחות.
עפרון, שומע את דברי אברהם ואומר לאברהם שהוא מוכן לתת לו את המערה ואת השטח של השדה מסביב, ללא כסף ולעיני כל עמו כעדים, שבאמת העביר את השטח לאברהם.
אברהם מתעקש לקבל את השטח רק בכסף מלא ועפרון מסכים ונוקב בסכום גבוה מאוד בתקופת העבר ביחס לנכס: 400 שקל כסף.
אברהם לא מתווכח ולעיני בני חת, הוא שוקל את סכום הכסף ומעביר לעפרון באותו הרגע.
מאותו הרגע השטח של מערת המכפלה, העצים בתוך השטח והמערה שייכים לאברהם.
הפרק הזה משמש גם כשטר מכירה עדכני עד ימינו.
שם הקונה: אברהם אבינו
שם המוכר: עפרון החתי
עדים: בני חת
סכום הנכס: 400 שקל כסף במזומן
תיאור הנכס המועבר: מערה, השטח מסביב, השדה והעצים שבתוך גבול הנכס.
הידעת?
מערת המכפלה נקראת בשם זה מכיוון שיקברו שם זוגות: אדם וחוה, אברהם ושרה, יצחק ורבקה, יעקב ולאה
עד היום מערת המכפלה נמצאת באזור קריית ארבע בחברון.
בעבר, בימי בית שני, הורדוס כמחווה לעם היהודי, שיפץ את מערת המכפלה ועד ימינו ניתן לראות את השיפוץ והעיצוב היפה שהורדוס עשה במקום.
תכונות של אברהם הנלמדות מהפרק:
פיקח– אברהם לא אומר מיד מהו הנכס שהוא מעוניין בו אלא מבקש משהו כללי כדי לא לגרום לאנשי חת להבין שהמקום יקר ערך בשבילו ואז יעלו את המחיר או לא ירצו למכור לו.
הגון– אברהם משלם במזומן על הנכס.
זהיר– אברהם לא עושה שינוים בנכס ולא קובר את אשתו עד שהנכס שייך לו. אברהם עושה את העסקה לעיני בני חת, אברהם מתעד את העסקה ואת תיאור הנכס במדויק.
שונא מתנות– אברהם לא מוכן לקבל את השטח במתנה אלא מעוניין לשלם בכסף מלא.
מונחים:
סיפור אטיולוגי- סיפור שדרכו ניתן להבין דברים שקורים עד היום.
דרך הפרק אנו מקבלים עדות לכך שלעם ישראל יש זכות על הנכס של מערת המכפלה.
שורש מנחה : שורש שחוזר בפרק מספר פעמים ומעביר מסר.
השורש נ.ת.ן בפרק מופיע פעמיים. אברהם מתכוון בשורש הנ”ל לקניית הנכס ואילו עפרון משתמש בשורש לצורך מתנה = קבלת הנכס ללא תשלום.
מדגיש את הרעיון שלמרות שעפרון רצה לתת מתנה בחינם אברהם מסרב.
כינויים-
אברהם מכנה עצמו בפני אנשי חת- גר ותושב (הוא תושב המקום אך הגיע ממקום אחר ולכן אין לו שטח נחלה משלו)
בני חת מכנים את אברהם- נשיא אלוקים – אדם מכובד מאוד (ועדיין רומזים לו שהוא אינו תושב)
ביטויים שמשתמשים בהם גם בימינו:
גר ותושב– אדם שנולד בארץ אחרת והגיע לגור בארצנו לצורך מגורי קבע.
מוסר השכל מהפרק:
-
למדנו, על אברהם אבינו כאדם שאינו מעוניין בטובות הנאה בעקבות מעמדו, אלא משלם על נכסיו.
-
למדנו בנוסף, על אברהם שהוא אדם עשיר מאוד, קונה נכסים במזומן ולא דוחה את זמני התשלום אלא עומד בדבריו.
-
למדנו מהפרק את החובה לתעד כל קנייה (משמעותית) בכתב עם הפרטים המדויקים שמתארים את המכירה כדי שגם בעתיד כשהאדם כבר לא יהיה בחיים תהיה הוכחה לקנייה.
(גם אם מדובר ביחסי חברים. אפשר לראות שעפרון מדבר אל אברהם כאילו יש ביניהם יחסי קרבה ובכל אופן אברהם לא מוותר ומשלם באופן מלא ומתועד על הנכס) -
“ואחרי כן קבר אברהם את שרה אשתו”- אברהם קובר את שרה רק לאחר הקניה של המערה. אנו לומדים מעסקת אברהם שאין לעשות שום שינוי בנכס או להשתמש בו לפני שהוא נקנה. כיוון שאם האדם יעשה שינוי בנכס והנכס לא שלו עדיין יוכל להפסיד את ההשקעה שהשקיע בנכס או שיוכלו המוכרים לדרוש ממנו דרישות נוספות שלא התכוון לתת וכעת יהיה מחויב להם.
-
-
מכך שאברהם לא ישר מספר לבני חת את המקום המדויק שהוא רוצה אלא מבקש בקשה כללית אנו לומדים שכשאדם מעוניין בנכס מסוים לא יראה התלהבות גדולה כדי שהדבר לא יפגע בו בכך שיעלו לו את הסכום או לא ירצו למכור לו.
כל הזכויות שמורות לתנ”ך בקליק C.
שאלות בגרות:
-
בפרק כ”ג פסוק י”ט נאמר שרק לאחר הקניה קבר אברהם את שרה אשתו. מהי הסיבה שפרט זה מופיע לדעתך ומה הוא מלמד על אברהם?
-
מהן בקשות אברהם מבני חת ומדוע לדעתך הוא לא אומר מיד את בקשתו?
בראשית פרק כ”ג
1. קרא בראשית, פרק כ”ג. הפרק עוסק במשא ומתן בין אברהם לבין בני חת.
א.[1] מהו האירוע שבעקבותיו ניהל אברהם את המשא ומתן הזה? מה ביקש אברהם?
א[2] האם השיג אברהם את מבוקשו? בסס את דבריך על הכתוב.
ב.[1] קרא פסוקים א’-ד’ וגם בראשית, פרק י”ג, פסוק י”ז
מה ה’ מבטיח לאברהם על פי בראשית, פרק י”ג, פסוק י”ז? לדעתך, האם יש סתירה בין ההבטחה לאברהם בפרק י”ג ובין דברי אברהם לאנשי חת בפרק כ”ג, פסוק ד’? נמק את דבריך.
ג. קרא פסוקים ג’-כ’. )1 )בפסוקים אלה מסופר שאברהם מנהל משא ומתן עם אנשי חת בנימוס אך בנחישות. הבא ראיה אחת המלמדת על פנייה מנומסת אל אנשי חת וראיה אחת המוכיחה את נחישותו של אברהם )סך הכול — שתי ראיות). הסבר כל אחת מן הראיות
ג[2]אברהם מתעקש לשלם לעפרון, אף על פי שהוצע לו לקבל ללא תשלום את מה שביקש?
[מתוך אתר תנ”ך ממלכתי בגרות קיץ מועד מיוחד תש”פ]
- בפרק כ”ג פסוק י”ט נאמר שרק לאחר הקניה קבר אברהם את שרה אשתו. מהי הסיבה שפרט זה מופיע לדעתך ומה הוא מלמד על אברהם?
- מהן בקשות אברהם מבני חת ומדוע לדעתך הוא לא אומר מיד את בקשתו?